У Києві презентували пропозиції змін до велосипедного розділу ПДР

Асоціація велосипедистів Києва презентувала пропозиції з оновлення Правил дорожнього руху України та технічних стандартів в частині велотранспорту.

Пропозиції є результатом дослідження практик регулювання ПДР у 5 європейських країнах і збору пропозицій з оновлення українських правил та стандартів від користувачів велосипеда в Україні. У дослідженні проаналізовано, як вирішуються найпроблемніші моменти з українських правил у законодавстві Великої Британії, Швеції, Швейцарії, Чехії та Польщі.

“Є питання з тим, як регулюється рух велосипедистів, чи можна рухатися смугами громадського транспорту. В усіх європейських країнах, які ми досліджували, так, в Україні – поки ні. Чи можна повертати на велосипеді ліворуч, якщо вулиця досить широка? В усіх країнах, які ми досліджували, можна повертати велосипедисту, він рухається так само, як автомобіль. В Україні поки не можна. Відповідно ми починаємо цю дискусію і хочемо, щоби розроблені нами пропозиції були враховані Кабінетом міністрів та профільними міністерствами”, – пояснив координатор з національної роботи АВК Вадим Денисенко.

Крім того, у чинні ПДР України пропонується додати визначення велосмуги, велопереїзду, велосипедного шлюзу, електровелосипеда тощо.

Пропозиції з оновлення українських Правил дорожнього руху та технічних стандартів в частині велотранспорту доступні онлайн: https://goo.gl/aP5s3c

На фінальну презентацію дослідження були запрошені урядові та комунальні структури, проектні організації та громадські ініціативи. Асоціація велосипедистів Києва сподівається на подальшу співпрацю, щоб ПДР України враховували інтереси всіх учасників дорожнього руху. В результаті зустрічі домовились про таке:

  1. Департамент транспортної інфраструктури КМДА врахує пропозиції змін до ПДР від АВК, Центру організації дорожнього руху та ін.
  2. ДТІ подасть пропозиції змін до ПДР від міста Києва в Міністерство інфраструктури України, яке попередньо дало згоду виступити ініціатором внесення змін.

Нагадаємо, влітку 2017 року Асоціація велосипедистів Києва зібрала пропозиції змін до ПДР від користувачів велосипеда в Києві та інших містах країни. Процес став можливим за сприяння посольства Великої Британії в Україні.

Фото: Марина Блудша

Збір пропозицій з оновлення українських правил та стандартів від користувачів велосипеда складався з трьох етапів:

1. Спершу було зібрано побажання київських велосипедистів, а потім побажання велосипедистів з усієї України.
2. На базі побажань було зроблено дослідження ПДР п’яти європейських країн: Великої Британії, Швеції, Швейцарії, Чехії, Польщі.
3. Результати обговорень дослідження з велосипедистами, поліцією, інженерами-транспортниками лягли в основу пропозицій з покращення ПДР щодо велотранспорту.

Контакти для коментарів:
Вадим Денисенко,
координатор з національної роботи
Асоціації велосипедистів Києва
denysenko.vadym {at} avk.org.ua
063 700 16 12

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved