Ходьба та катання на велосипеді корисні для здоров’я навіть у містах з високим рівнем забруднення повітря

Користь для здоров’я пішохідного та велосипедного руху переважають негативний вплив на здоров’я від забрудненого повітря, навіть у містах з високим рівнем забруднення повітря, за даними дослідження, що було проведено на чолі з дослідниками з Центру харчування і наукових досліджень (CEDAR) та Епідеміологічного підрозділу медичної дослідницької ради у Кембриджському Університеті. Цей новий доказ підсилює аргументи на користь підтримки велосипедного руху навіть у забруднених містах – зусилля, які в свою чергу, можуть допомогти скоротити кількість викидів транспортних засобів.

Регулярна фізична активність зменшує ризик захворювань, наприклад, діабету, захворювань серця та деяких видів раку. Один зі способів, що збільшує рівень фізичної активності – це «активні подорожі»: наприклад, ходіння пішки чи катання на велосипеді. Проте занепокоєння було викликано потенційними ризиками через забруднення повітря під час ходьби та їзди на велосипеді у міських умовах.

Забруднення повітря є одним з головних екологічних факторів ризику для здоров’я людей. У нещодавній доповіді від Королівського коледжу лікарів та педіатрії й дитячого здоров’я було припущення, що воно сприяє близько 40 000 передчасних смертей на рік у Великобританії. Одним з основних джерел забруднення повітря в містах є транспорт, і у перспективі перехід від автомобілів, мотоциклів і автобусів на катання на велосипеді чи ходіння пішки сприятиме скороченню викидів. Однак люди, які ходять чи їздять на велосипеді у таких умовах навколишнього середовища, будуть вдихати більше забруднення, яке могло б завдати шкоди їх здоров’ю.

Попередні дослідження, проведені у Європі, Сполучених Штатах та кількох інших розвинених країнах, показали, що користь для здоров’я від ходіння пішки чи катання на велосипеді більша, ніж ризики, але вони були проведені у районах з відносно невеликим рівнем забруднення повітря і можливість застосування даних результатів для більш забруднених міст в країнах, що розвиваються, була невизначеною.

Дослідники із CEDAR, партнерства між Університетом Кембриджа, Східної Англії та Ради медичних досліджень, використовували комп’ютерне моделювання, щоб порівняти ризики та вигоди для різних рівнів інтенсивності та тривалості активних подорожей та забруднення повітря в різних місцях по всьому світу, використовуючи при цьому інформацію з міжнародних епідеміологічних досліджень та мета-аналізів. У дослідженні, опублікованому в «Превентивній медицині», вперше змоделювали ризики та вигоди віл ходіння пішки та катання на велосипеді через діапазон концентрацій забруднення повітря по всьому світу.

Використовуючи ці дані, дослідники підрахували, що з практичної точки зору, ризики забруднення повітря не будуть заперечувати переваги для здоров’я від ходіння пішки чи катання на велосипеді в переважній більшості міських районів в усьому світі. Тільки 1% міст в базі даних Забруднення атмосферного повітря Всесвітньої організації охорони здоров’я мали рівень забруднення досить високий, щоб ризики, пов’язані з забрудненням повітря, могли б подолати переваги фізичної активності після півгодини їзди на велосипеді щодня.

Доктор Марко Таініо (Marko Tainio) з Епідеміологічного підрозділу медичної дослідницької ради у Кембриджському Університеті, який очолював дослідження, говорить: «Наша модель показує, що у Лондоні переваги для здоров’я від ходіння чи катання на велосипеді завжди переважають ризики від забрудненого повітря. Навіть у Делі, одному з найбільш забруднених міст у світі, де рівень забруднення повітря вдесятеро вищий, ніж у Лондоні, люди повинні були б більш, ніж п’ять годин на тиждень їздити на велосипеді, аби ризики від забрудненого повітря почали переважати над перевагами для здоров’я.

Ми повинні пам’ятати, однак, що меншість робітників у найбільш забруднених містах, наприклад, кур’єри на велосипедах, можуть піддаватися впливу рівнів забруднення досить високих, щоб скасувати будь-яку користь від фізичної активності».

Старший автор доктор Джеймс Вудкок (James Woodcock), також з Епідеміологічного підрозділу медичної дослідницької ради у Кембриджському Університеті, говорить: «Хоча це дослідження демонструє переваги фізичної активності, не зважаючи на якість повітря, воно не є аргументом для бездіяльності у боротьбі із забрудненням. Воно надає подальшу підтримку для інвестицій в інфраструктуру, щоб витягти людей з їхніх автівок та «поставити їх на ноги» чи пересадити на велосипеди, що саме по собі може знизити рівень забруднення навколишнього середовища, одночасно і з підтримкою фізичної активності».

Автори попереджають, що їхня модель не враховує детальну інформацію про умови в різних локаціях в окремих містах, вплив короткострокових епізодів підвищеного забруднення повітря або інформацію на тлі фізичної активності або історії хвороби окремих людей. Для осіб, які мають високу активність в умовах нетранспортних, наприклад, рекреаційних видів спорту, граничні вигоди для здоров’я від активних подорожей будуть меншими, і навпаки, для тих, хто менш активний, ніж у середньому, більшими.

Дата: 5 травня 2016
Джерело: Science Daily

Редакція Українського інформаційного центру велотранспорту дякує за переклад Олександрі Дризі, волонтерці Асоціації велосипедистів Києва.

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved