Як переконати чиновників та містян у доцільності мультимодальності (збірник порад до ЄТМ)

Чому варто жити мультимодально? 

Замість того, щоб їхати до центру міста на автомобілі та оплачувати дорогу автостоянку, чому б не доїхати до місцевої залізничної станції та не продовжити подорож на громадському транспорті? Замість того, щоб просидіти весь час у метро, чому б не вийти на декілька зупинок раніше та не дослідити незнайому частину міста? Можливо, ви натрапите на кав’ярню, яка стане вашою улюбленою! Випробовуючи нові способи пересування, ми отримуємо нагоду побачити наше місто по-іншому.

Один із нових аспектів цьогорічної теми ЄТМ – це переосмислення подорожі з точки А у точку Б як способу збагатити наші будні. Наприклад, на щоденну поїздку в автобусі можна поглянути, як на нагоду почитати останні новини, а на велосипеді – як на спортзал на колесах. Можливо, ви зустрінете кохання вашого життя саме у трамваї!

Використовуйте час на повну… Використовуйте час, який ви проводите у громадському транспорті, на те, щоб почитати газету, перевірити пошту на смартфоні, попрацювати на ноутбуці, поспілкуватися з друзями або ж просто розслабитись та послухати музику.

Знайдіть час на фізичні вправи: Поїдьте на роботу на велосипеді або пройдіться пішки навіть на коротку відстань (до 5 км), і ви отримаєте 30 хвилин фізичного навантаження на день, необхідні для того, щоб залишатись у гарному здоров’ї та чудовій фізичній формі. Дослідження у цій сфері доводять, що люди, які проходять пішки хоча б півгодини на день, у середньому проживають на 2-9 років довше, ніж ті, хто цього не робить. А ці додаткові роки можна використати на те, щоб помандрувати світом чи зробити щось, що ви вже давно відкладали на потім – наприклад, вивчити іноземну мову, спостерігати, як ростуть ваші правнуки та ще багато іншого!

EMW15

Збережіть гроші на себе. Користувачі сталого транспорту у містах, мешканці яких часто їздять на громадському транспорті, економлять 500-600 літрів палива на рік – а це 15 повних паливних баків або мандрівка за кордон для вас і вашої половинки.

Збережіть гроші для суспільства. Кожен кілометр, який ви проїжджаєте на велосипеді, а не на автомобілі, зменшує непрямі витрати економіки на 0,97 євро. До прикладу, мешканці Амстердама проїжджають на велосипеді 2 мільйони кілометрів щодня і таким чином економлять понад 700 мільйонів євро на рік.

Зробіть ваше місто гарнішим. Подорож з дому на роботу на машині займає у 90 разів більше міського простору та громадської інфраструктури, ніж та сама подорож у метро, та у 20 разів більше простору, ніж поїздка на автобусі або трамваї. Тільки уявіть, скільки парків, пішохідних зон та інших громадських місць можна було б повернути мешканцям, якби ми всі почали «робити правильний мікс».

Покращіть стан довкілля. Якби в усьому ЄС на велосипеді їздили так само активно, як у Данії, де пересічна людина долає на велосипеді 965 км на рік, транспортні викиди ЄС зменшилися б на понад 25%.

Викладаємо повний текст тематичних настанов до проведення Європейського тижня мобільності – завантажуйте pdf-документ за посиланням знизу.

Почитайте також, як організувати Європейський тиждень мобільності у своєму місті (збірник порад).

Переклад Маргарити Вінклер (величезна їй подяка!).

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved