Презентація проекту велосипедної концепції у Кривому Розі

6 липня відбувся черговий візит Координатора національної роботи ГО «Асоціація велосипедистів Києва» та Українського інформаційного центру велотранспорту – Ірини Бондаренко, у якості консультанта з розробки велосипедної концепції міста Кривого Рогу.

Цього разу зустріч було проведено у форматі позачергового засідання робочої групи з питань реалізації Програми розвитку велоінфраструктури в місті Кривому Розі на 2013 -2015 р.р. з метою презентації проекту велосипедної концепції міста Кривого Рогу. Робота над Концепцією розпочалася під час першого воркшопу з велоекспертом 25-26 березня та продовжилась 25 травня. Участь у воркшопах брали як представники структурних підрозділів виконкому Криворізької міської ради та Інституту розвитку міста, так і представники небайдужої велосипедної громади міста. Під час цих двох візитів за апробованою у багатьох містах Європи та України німецькою методикою було розроблено проект системи велошляхів, визначено головні та другорядні маршрути, оптимальну послідовність їх впровадження, деталізовані супутні заходи.

У своєму виступі начальник управління економіки виконкому Криворізької міської ради Підпалько Тетяна нагадала, що цього року попередня Програма розвитку велоінфраструктури в місті Кривому Розі добігає свого заверешення, тож особливо актуально зберегти її здобутки та врахувати недоліки у наступній відповідній Програмі. Велоексперт Ірина Бондаренко презентувала досвід провідних європейських та українських міст щодо облаштування веломереж та найбільш оптимальних шляхів вирішення проблемних ділянок доріг.

Також було презентовано безпосередньо розроблений за результатами 2-х попередніх воркшопів, проект велоконцепції міста. Під час наради учасники робочої групи також ознайомились із проектом карти системи веломереж Кривого Рогу. Підґрунтям, для створення якої стали також результати першого криворізького підрахунку велосипедистів та побажання і пропозиції пересічних велосипедистів нашого міста.

Головним завданням велосипедної мережі будь якого міста є створення можливості більш комфортного та безпечного пересування роверистів різного віку та «водійського» досвіду. Особливої актуальності це питання набуває з огляду на специфічність міста Кривого Рогу, яке на відміну від Берліну, Львова чи Києва не є колоцентричним, а витягнуте з півночі на південь 126 км, що звісно впливає на особливості створення оптимально ефективної веломережі. Відповідно, презентований проект веломережі потребує обговорення широкого кола зацікавлених осіб, з числа громадськості та екпертів.

З метою максимального наближення проекту велоконцепції до реалій міста, виконкомам районних у місті рад, у ході засідання, було надано доручення створити робочі групи із обов’язковим залученням компетентних та активних представників велогромади для опрацювання та надання пропозицій щодо облаштування велошляхів.

Розроблена та відкорегована велоконцепція стане основою для Програми розвитку велоінфраструктури міста Кривого Рогу на 2016-2020 р.р., а відповідно і безпосередньої розбудови мережі велодоріжок містом, як за рахунок бюджетних коштів, і так і договорів соціального партнертства, укладених міськвиконкомом з підприємствами.

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved