Як організувати День “Велосипедом на роботу” в Україні

Весняний Bike to Work Day 2015 – вже 16 квітня! Цього дня ми покажемо, як можуть виглядати вулиці України, якщо на них виїдуть тисячі велосипедистів.

biketowork-ecf

Фото: ecf.com

“День Велосипедом на роботу” – це свято, що популяризує використання велосипеда як щоденного транспорту та звертає увагу на необхідність створення умов на робочих місцях для тих, хто обирає цей спосіб пересування по місту.

Цей захід об’єднує тих, хто їздить велосипедом на роботу і тих, хто хоче долучитися. Асоціація велосипедистів Києва пропонує провеести акції одразу в кількох українських містах, спільно в один день.

16 квітня ми проведемо в Києві “Велосипедом на роботу” у вигляді флешмобу: їдемо невеликими та великими групами з різних районів міста, зустрічаємося для “велосніданку” на Майдані Незалежності, спілкуємося, після чого роз’їжджаємося у своїх справах.

Якщо ваше місто планує проводити “День Велосипедом на роботу” 16 квітня, повідомте про це нас: media@avk.org.ua

Вітаються ідеї зі спільного флешмобу, що об’єднає кілька міст України.

По завершенню діліться враженнями та власним досвідом, а ми розкажемо про це всій велоспільноті України!

Поради щодо проведення “Дня Велосипедом на роботу”

Кожне місто може проводити цього дня свої заходи, ось кілька ідей, що можна робити:

1. Організуйте спільні поїздки та флешмоб/акцію на центральній площі міста

Їхати разом – завжди приємніше та цікавіше. До того ж, спільні поїздки дають більше впевненості тим, хто тільки починає їздити на велосипеді. Це оживляє вулиці та показує, що насправді в місті є багато користувачів двоколісних.

Акція на центральній площі міста – логічне продовження поїздки. Це обєднує велоспільноту міста та є потужним медіа-приводом. Щороку рух велосипедом на роботу стає все популярнішим, тож це чудова нагода нагадати про велосипедні інтереси у вашому місті.

Поради:

  • Організуйте кілька точок збору у різних частинах міста, звідки люди рухатимуться разом,
  • Дайте учасникам можливість самоорганізуватися: пропонувати свої точки виїзду, щоб залучати сусідів, друзів, знайомих,
  • На фініші завжди приємно перекусити та випити чаю. Організуйте мінімальний кейтеринг або закличте людей взяти з собою термоси та печиво,
  • Якщо маєте можливість – підготуйте символічні подарунки (як мінімум – значки, наліпки) – і слово “Велосипедом на роботу” житиме довше.

Ідея: запросіть відомих людей долучатися до флешмобу.

Читайте також: День велосипедом на роботу в Києві, вересень 2014

2. Залучайте корпоративний сектор

Ймовірніше за все, після “велосніданку” люди поїдуть на роботу. Не всі компанії надають своїм співробітникам на велосипедах комфортні умови, однак “День велосипедом на роботу” – привід мотивувати їх облаштувати біля офісу велопарковку або інше місце для зберігання велосипеда чи інші зручності.

У європейських країнах популярними є різні конкурси, що заохочують компанії змагатися за звання кращого. Це може бути конкурс на найбільш дружній офіс (приклад – щорічний конкурс “Велопрацедавець“, що проводить Асоціація велосипедистів Києва) або змагання, яка організація здійснить найбільшу кількість поїздок протягом певного періоду.

Порада:

Проведення конкурсу потребує підготовки, однак “День Велосипедом на роботу” можна використати як перший крок до цього. Наприклад, співробітники можуть звернутися до керівництва з проханням облаштувати велопарковку. Корисні матеріали:

3. Не забувайте про ЗМІ та соціальні мережі

ЗМІ люблять яскраві акції – користуйтеся цим. Розішліть за кілька днів (краще за тиждень) до події прес-анонс та запросіть місцеві медіа. Таким чином ще більше людей дізнаються про рух.

Використовуйте можливості соціальних мереж! Просіть людей робити фотографії (вони і так це роблять) та позначати їх хештегом (наприклад, #B2WKyiv #B2WUkraine #BikeToWork і т.п.)

Не забудье про якісні фотографії (бажано також відео) – попросіть професійних фотографів зробити гарний альбом.

4. Фантазуйте, вивчайте іноземний досвід

Існує безліч ідей, які можна втілювати цього дня. Ви найкраще знаєте своє місто, тож фантазуйте! Радимо також ознайомитися з досвідом розвитку руху Bike to Work в інших європейських країнах: http://www.bike2work-project.eu

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved