Хто є власником доріг? Чому велосипедисти повинні вимагати більше простору

Одного пасмурного жовтневого ранку, якраз рік тому, я їхав на велосипеді на перші в моєму житті зйомки в прямому ефірі ранкового ТБ-шоу. Чим же ж так мене дістали водії, що я захотів створити мобільний додаток для фіксації порушників паркування? Це було невинне запитання для розігріву дискусії на ток-шоу.

Фото з сайту bikecityguide.org

Фото з сайту bikecityguide.org

Далі все продовжилося в більш гарячих суперечках через Facebook. В якийсь момент хтось сказав, що проблема в тому, що міський простір перевантажений: надто багато машин, надто мало простору для велосипедистів. Коли розбурхані емоції після мого першого ток-шоу в прямому ефірі трохи вгамувалися, фраза «перевантаженість наших міст» ніяк не йшла мені з голови.

Свого часу, десь п’ять років тому, працюючи консультантом з вуличного руху на замовлення міської влади Гамбурга, я вирахував, що для того, аби досягнути цілі зниження викидів СО2 на 40% задля збереження клімату, частка велосипедистів у загальному транспортному потоці міста мусить збільшитись в чотири рази. Її можна було збільшити, переобладнавши місця паркування на додаткові велодоріжки. Проте, замовники не були готові вирішувати конфлікт щодо простору на дорогах між водіями і велосипедистами, тому проект відклали.

Фото з сайту bikecityguide.org

Фото з сайту bikecityguide.org

А питання переповненості міст та «володарів» доріг залишилось актуальним. Google нічого про це не знає, друзі дослідники вуличного руху теж не володіють жодними даними з цього питання як в Гамбурзі, так і в Берліні чи інших містах. Ніхто не знає яка саме частка міста відведена для руху велосипедистів, для руху і паркування власників автомобілів, і як до цього всього ставляться пішоходи. Ось чому з’явилася ідея реалізації дослідження справедливого розподілу дорожнього простору.

Я зустрівся із однією професоркою в Берліні. І ця ідея швидко почала втілюватися з найпростішого – професорка дала студентам завдання виміряти вуличний простір Берліна. Ми хотіли показати, яка реальна ситуація в місті. Використовуючи звичайні сантиметри, виміряли понад 200 вулиць, аби визначити ширину тротуарів, велодоріжок, паркувальних місць та дорожніх смуг. Отримані розміри кожної з секцій вулиць занесли в GoogleMaps і на основі статистичних даних міської ради Берліну поширили їх на всі вулиці міста. Так, після всього лиш кількох годин роботи вперше з’явилися дані про розподіл дорожнього простору.

Heinrich_Flächengerechtigkeit_18112014_231-1024x683

Його результати: 3% простору вулиць Берліну відведені для велосипедистів, в 19 разів більше простору займають автомобілі: приблизно 20% на паркування та ще 40% простору безпосередньо займають дорожні смуги. Незважаючи на це, машини в Берліні не використовуються приблизно 23 з половиною годин на добу. Це означає, що ефективність їх використання лише 2%. Причому, третиною з цих автомобілів взагалі не користуються тижнями. Якщо б ці автівки здати на металобрухт, одразу б у всіх учасників руху побільшало б простору: як у велосипедистів, так і у самих же водіїв. Рівень користування велосипедом в Берліні зріс на 50% і тепер в загальному міському транспортному потоці велосипедисти займають 15%, а автомобілісти – лише 32%. І де ж тут справедливість розподілу вуличного дорожнього простору?

Міській владі потрібно було б збільшити простір для велосипедистів в 600 разів аби відновити цю справедливість, згідно результатів дослідження. Ця інформація вартує кількох окремих публікацій…
Чим же ця затія завершилася? Велосипедисти з Critical Mass group в Майнці також планують виміряти своє місто, та й решта міст хочуть долучитись. А я особисто вже мрію про створення невеличкого інструменту – веб-інтерфейсу чи мобільного додатку – аби кожен, неважливо, де він чи вона знаходяться, могли швидко виміряти вулицю згідно із справедливим розподілом вуличного простору, а потім поширити ці дані на все місто і мати можливість ставити міській владі нагальні запитання.

Автор: Гейнріх Штрьосенройтер, ініціатор дослідження «Справедливий розподіл дорожнього простору», переклала Олеся Архипчук

Джерело: Bike City Guide

 

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved