Потреба в реформуванні державних будівельних норм України (ДБН)

Перегляд та адаптація будівельних норм для міських доріг і вулиць до сучасних умов – це необхідна попередня умова для підвищення безпеки на дорогах України, особливо пішоходів, велосипедистів та пасажирів громадського транспорту.

Ключовими питаннями для безпеки на дорогах є (див. фото далі):

  • Інтенсивність руху/ ширина смуги;
  • Проектування пішохідного переходу «зебра» (кількість смуг, які перетинаються);
  • Проектування велосипедної інфраструктури;
  • Проектування пішохідної інфраструктури;
  • Проектування перехресть;
  • Проектування зупинок громадського транспорту.

Сьогодні відбувається індивідуалізація та все глибше урізноманітнення інтересів людей. Все більше водіїв прагнуть їздити на виcокій швидкості при низькій інтенсивності руху. Тому запровадження режиму швидкості 30/50 км/год. значно підвищить безпеку руху, причому максимальна швидкість у густонаселених районах міст має бути 30 км/год. Обмеження швидкості до 60 км/год., яке сьогодні діє в містах (а фактична швидкість інколи становить понад 80 км/год.) є небезпечним фактором для життя і перевищує усі міжнародні норми.

Поряд з цим існують тенденції до повного розмежування дорожнього руху. Проте жорсткий розподіл дорожного руху виправданий лише у випадку дозволеної високої швидкості або у випадку надання пріоритету громадському транспорту. В цьому випадку не потрібно збільшувати кількості підземних і надземних пішохідних переходів та огорож вздовж доріг. Натомість слід збільшити кількість острівців безпеки, знаків, що позначають пішохідні доріжки і переходи, та світлофорів з чіткими сигналами для пішоходів і велосипедистів. Не варто сліпо розширювати перехрестя і смуги автомобільного руху, натомість слід виділити окремі смуги для громадського транспорту на перехрестях та інтенсивних вулицях.

Потрібно запустити позитивний цикл: зменшення площі/ширини доріг зменшує швидкість, що в свою чергу зменшує привабливість використання приватних автомобілів

Можливо також використання, так званого «спільного простору» (shared space), яке передбачає обережне «злиття» автомобілістів і велосипедистів, велосипедистів і пішоходів, а також розвиток щільної мережі пунктів наземного перетину дороги на окремих вулицях і площах, рівно як і висока пропускна здатність самого міського простору.

Без покращення стандартів проектування доріг в містах Україні з фокусом на потреби пішоходів, велосипедистів та користувачів громадського транспорту, кількість ДТП, ймовірно, зростатиме й надалі.

На Міністерство регіонального розвитку та будівництва України (Мінрегіонбуд) покладена компетентність в питаннях будівельних норм України.  Вже є певні зусилля по реформуванню ДБН, проте важко оцінити об’єм робіт при існуючому несистематичному підході.

Приклади неефективного облаштування вулично-дорожнього руху

Приклад наявності «зебри», яка перетинає аж 6 смуг руху (!) без додаткових засобів безпеки для пішоходів.

Приклад наявності «зебри», яка перетинає аж 6 смуг руху (!) без додаткових засобів безпеки для пішоходів.

Приклад протоптаної по зеленому насадженню стежки, яка демонструє справжні потреби пішоходів та відсутність легальних засобів перетину вулиці.

Приклад протоптаної по зеленому насадженню стежки, яка демонструє справжні потреби пішоходів та відсутність легальних засобів перетину вулиці.

Приклад нелегального переходу вулиці: знайди на фото жінку.

Приклад нелегального переходу вулиці: знайди на фото жінку.

Приклад відсутнього облаштування для переходу вулиці.

Приклад відсутнього облаштування для переходу вулиці.

Текст: Армін Вагнер,
в рамках реалізації проекту «Стала мобільність в українських містах»

1 comment on this postSubmit yours
  1. Парковки на тротуарах і газонах – це сучасне варварство

    Департамент Державтоінспекції МВС України оприлюднив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил паркування транспортних засобів», який передбачає введення обмежень щодо облаштування суб’єктами господарювання місць і майданчиків для паркування транспортних засобів на тротуарах і проїзній частині вулично-дорожньої мережі.
    У пояснювальній записці до проекту сказано, що прийняття цього регуляторного акта врегулює питання відведення суб’єктам господарювання місць і майданчиків для паркування транспортних засобів на тротуарах та проїзній частині. З цією метою Департамент ДАІ пропонує доповнити чинні Правила паркування транспортних засобів пунктом 81 такого змісту: «Забороняється відведення суб’єктам господарювання, крім операторів, місць для паркування на тротуарах та проїзній частині автомобільних доріг. Операторам забороняється передавати майданчики для паркування в користування іншим суб’єктам господарювання». Проектом постанови також пропонується виключити з Правил паркування пункт 20, який дозволяє не обладнувати паркоматами спеціальні майданчики для платного паркування, якщо їх користувачі сплачують вартість послуг з утримання паркувальних майданчиків у безготівковій формі.
    Отже, Департамент ДАІ МВС хоче впорядкувати ситуацію з паркуванням, зокрема, у великих мегаполісах, де вона вже давно вийшла з під контролю. І Київ тут, безперечно, знаходиться на першому місці. Паркування автомобілів на столичних тротуарах, газонах та навіть дитячих майданчиках уже нікого не дивує, хоча обурює не тільки киян, а й численних туристів та гостей міста, які воліють ходити пішки. Тільки через припарковані на тротуарах автомобілі (а ще їх захаращують рекламні конструкції, торгівельні кіоски, літні площадки) робити це стає дедалі важче. Пішоходам просто не залишається місця і фраза «Дайте пройти!» серед них набуває все більшої актуальності.
    На жаль, ні Київрада, ні КМДА не чують голосу громадськості й не бачать проблеми в тому, що за рахунок обмеження громадського простору, знищення тротуарів та газонів столиця перетворюється у суцільну парковку. Більше того: нещодавно Київрада затвердила програму розвитку єдиного паркувального простору до 2015 року, яка передбачає створення у столиці 158 нових автомобільних парковок на 24 823 місця. Земельні ділянки під нові наземні парковки будуть відводити за рахунок зелених зон і тротуарів. З метою розширення паркувального простору автори програми з КП «Київтранспарксервіс» також пропонують використовувати таке ноу-хау як еко-парковки, що ніби дозволить паркувати автомобілі на газонах, не пошкоджуючи трав’яного покриву. Цікаво, що при цьому розробники програми розвитку єдиного паркувального простору посилаються на європейський досвід та європейські нормативно-правові стандарти у галузі паркування. Але у Європі нікому й на думку не спадає влаштовувати парковки за рахунок звуження чи захоплення тротуарів, а тим більше – газонів. Отож, так звані еко-парковки – це всього лише гарне прикриття для таких варварських дій. До того ж еко-парковки абсолютно не вирішують проблем перенасичення міст автомобільним транспортом, забруднення довкілля та захаращення громадського простору, які й мали б стати предметом розгляду столичної та центральної влади.
    До речі, у більшості країн Європи ці проблеми вирішуються не за рахунок розширення паркувального простору, а навпаки – за рахунок обмеження паркомісць, що дозволяє витісняти з вулиць автомобілі, знижувати кількість викидів CO2у атмосферу, боротися з вуличними заторами тощо. Філософія тут проста і зрозуміла: міста створені для людей, а не для автомобілів і тому їм не місце на тротуарах та в пішохідних зонах а також в інших людних місцях.
    Тим, хто серйозно цікавиться цією темою, а особливо чиновникам з КП «Київтранспарксервіс», раджу познайомитися з посібником «Коренной поворот в европейском парковании: от обустройства к ограничению паркомест», виданим американським Інститутом політики транспорту і розвитку (ITDP) (http://www.mobilnist.org.ua). Не завадило б ознайомитися з цим посібником і авторам проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Правил паркування транспортних засобів», адже вони хочуть ввести обмеження щодо облаштування паркувальних майданчиків тільки для суб’єктів господарювання, які не є операторами паркувальної діяльності, тобто, не здійснюють обладнання і утримання майданчиків для паркування. Що ж до самих операторів, наприклад, таких як КП «Київтранспарксервіс», то, очевидно, їм і далі можна буде захоплювати тротуари та газони, посилаючись на вітчизняне законодавство, рішення органів місцевої влади та… європейський досвід. Це і є сучасне варварство, яке треба зупинити за будь-яку ціну.

    Віктор Козоріз,
    голова Громадської спілки захисту пішоходів
    «За безпеку пішоходів!»
    Конт. 050-20-19-359

Submit your comment

Please enter your name

Your name is required

Please enter a valid email address

An email address is required

Please enter your message

Український інформаційний центр велотранспорту © 2024 All Rights Reserved